Централната банка на Турция повиши лихвения процент с 500 базисни пункта

...
Централната банка на Турция повиши лихвения процент с 500 базисни пункта
Коментари Харесай

Централната банка на Турция повиши основната лихва до 50%, валутните резерви спаднаха до исторически минимум

Централната банка на Турция увеличи лихвения процент с 500 базисни пункта - от 45% на 50%. Това се показва в съобщение за резултатите от съвещанието на Съвета по парична политика, оповестен на уеб страницата на регулатора. „ Съветът по парична политика реши да усили лихвения процент от 45% на 50% “, се споделя в изказване на Централната банка. Посочва се, че „ главната наклонност на месечна инфлация през февруари е по-висока от предстоящата “. По този метод настоящето нарастване на % до 50% се трансформира в връх от началото на 2000-те години. 

Рязкото и продължаващо търсене на задгранична валута в Турция докара до исторически спад в чистите валутни запаси на централната банка на страната. Както оповестява вестник Ekonomim, размерът им е минус 62,8 милиарда $. През последните 12 седмици Централната банка е похарчила $26,6 милиарда, а единствено от началото на март чистите запаси са намалели с $16,5 милиарда Тази обстановка, съгласно интервюирани от вестника икономисти и банкери, е обвързвана с неконтролируемото търсене на задгранични средства - валута в навечерието на общинските избори на 31 март. Освен това, заради продължаващото обезценяване на националната валута, частните лица се пробват да трансферират спестяванията си в долари или евро.

Последният исторически пик в спада на чистите валутни запаси беше регистриран през юни 2023 година (минус 61,2 милиарда долара). Обемът на брутните валутни запаси на централната банка към февруари е $131,8 милиарда И тази цифра също понижава през последните месеци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР